Вирощування печериць, як бізнес

Вирощування печериць, як бізнес – це досить прибутковий вид підприємницької діяльності. Чому? А все тому, що ви маєте хорошу можливість вже за рік покрити всі витрати й отримати прибуток.

Чому печериці?

Печериці-це унікальні гриби, одні з небагатьох, які добре піддаються штучному вирощуванню. У природі вони ростуть на луках, лісових галявинах і в полях.

Печериця дуже легкий в обробці і приготуванні, у нього доступна ціна і він ніколи не буває в дефіциті.

Гриби поєднують у собі велику кількість різноманітних корисних речовин, які необхідні для організму людини – це жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни і кілька видів амінокислот. Також присутні сполуки заліза, цинку, калію і фосфору, що позитивно впливає на імунітет людини. До речі, фосфору в грибах така ж кількість, як і в морепродуктах.

Печериці вживають люди, які дотримуються дієти. Наприклад, печериці добре підходять для діабетиків, так як в них відсутній цукор.

Вирощування печериць, як бізнес. Підготовка

Для того, щоб почати вирощувати печериці, необхідно спільно з міністерством сільського господарства РФ обговорити проектування комплексу норм для вирощування грибів.

Приміщення для організації грибного бізнесу підбирається в залежності від запланованої кількості продукції. Наприклад, щоб отримати 2-3 тони печериць, приміщення повинно бути близько 100 квадратних метрів.

Приміщення можна побудувати самому на своїй ділянці, або ж викупити земельну ділянку і побудувати на ньому приміщення. Також можна розглянути варіанти з придбанням вже готового приміщення, яке використовувалося в виробничих цілях. Останній варіант – це оренда приміщення.
Підібрати варіант, який вас влаштує, необхідно виходячи з регіону, де ви плануєте виробництва, враховуючи ваш бюджет.

Зверніть увагу, що вартість оренди буде залежати від того, які економічні показники в тому чи іншому регіоні.

Таким чином, розглянувши всі варіанти можна вибрати найбільш підходящий.

Яке має бути приміщення?

Щоб гриби добре росли і мали привабливий вигляд, необхідно дотримуватися певних технологічних умов, як до приміщення, так і до обладнання в приміщенні.

Приміщення повинно мати чотири зони:

  • зона для виготовлення компосту;
  • зона попередньої пастеризації компосту;
  • зона посіву і ВИРОЩУВАННЯ міцелію;
  • зона вирощування грибів та збору врожаю.

У разі, коли ви хочете вирощувати печериці цілий рік, то необхідно створити в приміщенні необхідні умови: підтримання температури, водопостачання, каналізацію.

Ферментація компосту повинна відбуватися при температурі не нижче 12 і не вище 16 градусів тепла. Під час процесу ферментації компосту виділяються аміачні пари. Тому подбайте про вентиляцію, яка буде очищати повітря.

В зоні, де будуть вирощуватися гриби, температура повинна бути в межах 16 градусів, а вологість повинна підтримуватися на рівні 80%.

Потім вам потрібно подумати про зону, де буде пастеризоваться компост. Це повинно бути окреме приміщення, де буде розміщуватися герметична камера. Так, є спеціальне обладнання, але його ціна, м’яко скажемо, космічна.

Там, де будете вирощувати міцелій, необхідно підтримувати температуру в межах 25 градусів, а вологість повітря повинна бути близько 100%.

Грунт для грибів

Друга стадія – витрати. Необхідно придбати грунт з порами грибочків (так званий міцелій). Звертайте увагу на компанії, які протягом багатьох років реалізують даний грунт.
Грунт для грибів

Після того, як ви все підготуєте і посадите міцелій, вам залишиться чекати 2-3 місяці. ЗА цей час вам необхідно доглядати за грибами. Урожай можна збирати вже через 3 місяці, кілька разів. Хороший урожай буває другим і третім, потім йде на спад. Якщо все правильно зробити, то вже після збору першого врожаю можна вийти плюс.

Як підготувати компост самостійно?

Компост – це основна складова, яка сприятиме розвитку вашого бізнесу. Для нього необхідно придбати міцелій. Хорошим рішенням, як альтернатива компосту, є кінський гній.

Інгредієнт:

  • сульфат амонію;
  • гіпс;
  • крейда;
  • сечовина;
  • солома.

Для хорошого компосту необхідно всі елементи укласти по порядку, шарами. Спочатку замосить солому на добу у воді, а потім укласти її в самий низ, на дно. Зверху необхідно укласти гній, потім солому і знову гній. І так до 10 шарів, кожен з яких необхідно поливати теплою водою. Тепер чекаємо 5 днів, після чого перемішуємо всі шари.

У суміш, яка вийде, необхідно додати сечовину і сульфат амонію. Чекаємо ще 5 днів і перемішуємо, а потім додаємо залишилися інгредієнти. Даний процес потрібно провести 5 разів, а в останній раз додати в утворену суміш алебастр.

Посадка міцелію

Після приготування компосту можна додавати в нього суперечки печериць. На один квадратний метр йде приблизно 600 грам компосту (міцелію) і 400 грам спір печериць.

Посадка міцелію

Необхідно зробити поглиблення, на відстані 25-30 см і в них помістити насіння. Якщо це суперечки – тоді просто посипаємо компост.

Інкубаційний період повинен підтримуватися температурою 25-28 градусів. Через 2 тижні грибниця почне розростатися і її необхідно обробити сумішшю з вапняку, землі і торфу з пропорцией6-5-2. Щоб не сталося пересихання необхідно цією сумішшю регулярно зрошувати грибницю.

Збираємо урожай

Зазвичай, перший урожай можна збирати через 40-50 днів. Збирати гриби необхідно при температурі 24-28 градусів. В іншому випадку гриби почнуть тягнутися вгору і матимуть маленький капелюшок, що позначиться на споживчому попиті.

Нормальний процес росту грибів повинен бути при температурі 17-19 градусів.

Збирайте гриби обережно, щоб не пошкодити їх. Тримайте нижню частину гриба і акуратно зрізайте верхню.

Збирайте виключно всі гриби, не залежно від їх розміру, так як ті гриби почнуть гнити.

За кілька періодів збору врожаю можна зібрати до 10 кілограмів з одного квадратного метра.

Зберігання врожаю печериць

Щоб урожай Зберегти, необхідно заздалегідь придбати холодильник. Подбайте про те, щоб там було дуже багато місця. Після збору грибів необхідно провести фасування за розміром і якістю.

Не навантажуйте багато грибів в коробки, так як печериці досить чутливі і делікатні грибочки.

Витрати при створенні бізнесу на вирощуванні грибів

Як ми писали раніше, витрати на створення грибного бізнесу залежать від його масштабів.

За умови, якщо ви купите кілька мішків компосту, щоб вирощувати печериці дя себе і близьких, то витрати на нього складуть 30-40 тисяч грн. А якщо ви хочете вирощувати печериці в промислових масштабах, тоді краще мати в кишені півмільйона…або ні, краще мільйон грн.

Реєстрація бізнесу обійдеться вам в суму 30 тисяч грн;
Щоб обладнати приміщення для вирощування печериць необхідно витратити близько 200 тисяч рублів, може більше;
Купівля компосту і міцелію обійдеться вам в 100 тисяч грн;
На місяць на утримання приміщення потрібно віддавати 250-300 тисяч грн.

Таким чином, що ваш бізнес розвернувся на території в 100 квадратних метрів і вдало розвивався, необхідно мати 1 мільйон грн.

Скільки можна заробити на вирощуванні печериць?

Якщо взяти ту ж територію в 100 квадратних метрів, то з неї може вийти близько 2 тонн печериць (з 10 тонн компосту).

Один кілограм печериць коштує 100 грн ( + -).

Таким чином, перший заробіток може бути 200 тисяч грн.

За рік ми отримаємо суму в 1 мільйон 200 тисяч грн за умови, що зберемо в середньому 6 врожаїв.

Збут продукції

Реалізувати зібрані печериці можна як самостійно, так і за допомогою магазинів, з якими необхідно домовлятися.

Укладення

У цій статті ви дізналися про те, як вирощувати печериці для бізнесу і яку суму треба вкласти. Вирощування грибів, як бізнес, можна організувати вдома, в гаражі, в підвалі або погребі. За хорошу роботу і старання ви маєте можливість отримати хороший прибуток.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *